Houten poorten

Een houten poort geeft een uw tuin een vriendelijke, zachte uitstraling. Er zijn veel verschillende soorten hout, maar ook verschillende soorten poorten. In dit artikel bespreken we deze soorten.

Houten poorten prijzen

De prijzen van houten poorten kunnen erg verschillen. De prijs hangt vooral samen met het soort hout en de poort die u kiest. Voor een houten poort kunt u het beste een houtsoort kiezen die valt binnen de eerste drie duurzaamheidsklassen. De kwaliteit van deze houtsoorten is hoger. Hierdoor is het hout beter bestemd tegen zonlicht en regen waardoor het hout dus langer mee gaat. Onderstaande prijzen zijn inclusief bevestigingsmateriaal, maar exclusief montage.

Klasse houtLooppoort 1 meterDraaipoort 3 meterSchuifpoort 3 meter
I€ 500 - € 1100€ 1400 - € 3300€ 4500 (t/m 5 meter)
II€ 180 - € 500€ 440 - € 500€ 4000
III€ 135 - € 300€ 300 - € 2650€ 2200

Als u een houten poort goed geplaatst wilt hebben, is het verstandig om een ervaren monteur in te schakelen. De gemiddelde montagekosten hiervoor zijn:

MontagePrijs
Looppoort€ 65 - € 130
Draaipoort€ 150 - € 190
Schuifpoort€ 850 - € 1200
Automatisch slot (incl. materiaal)€ 625 - € 3000

Een houten looppoort voor bijvoorbeeld uw voortuin van 1,10 meter breed, gemaakt van kastanjehout (klasse 2) staat, gemonteerd en wel, al voor ongeveer € 250 in uw tuin.

Of wilt u bijvoorbeeld graag een dubbele draaipoort van 3 meter, gemaakt van okanhout (klasse 1), tussen uw hekwerk laten plaatsen? De kosten zullen dan ongeveer € 2400 zijn, inclusief montage.

De prijzen per houtsoort en type houten poort lopen dus erg uiteen. Daarnaast zijn de prijzen per hekwerk specialist ook weer anders. Het is daarom verstandig om vooraf verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit doet u eenvoudig door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Op een poort van bijvoorbeeld € 2400 kunt u daardoor tot wel € 950 besparen!

Soorten hout

Er zijn tientallen soorten hout op de markt. Deze houtsoorten zijn ingedeeld 5 klassen. De klasse geeft aan hoe duurzaam het hout is en wat de levensduur van het hout is. Houten poorten hebben vaak veel te verduren en worden daarom gemaakt van een houtsoort uit een van de eerste drie klassen. Het hout wordt vaak bovengronds geplaatst, maar soms wordt het hout in de grond geplaatst. Als dit laatste het geval is, is het aan te raden een houtsoort uit klasse 1 te kiezen. Doordat het hout in de grond staat, komt het sneller in aanraking met schimmel en vocht. Het is belangrijk dat het hout sterk genoeg is, anders gaat het rotten.

KlasseVoorbeeld houtsoortLevensduur in jaren
I zeer duurzaamazobé, padoek, iroko> 25
II duurzaameiken, kastanje, taxus15 - 25
III matig duurzaamnotenhout, douglas10 - 15
IV weinig duurzaamvuren, appel5 - 10
V niet duurzaamessen, linden< 5

Vergrijzing houten poorten

Als houten poorten worden opgeleverd hebben ze vaak een (rood)bruine kleur. Doordat de poort buiten staat en blootgesteld wordt aan zonlicht, vergrijsd de poort in ongeveer 1 jaar. Het vergrijzen is verder niet erg en heeft geen invloed op kwaliteit en levensduur van het hout. Ook vraagt vergrijsd houdt nauwelijks om onderhoud.

Om toch de bruine kleur te behouden, kunt u het hout regelmatig behandelen met olie. Hierdoor wordt de invloed van zonlicht tegengehouden. Een andere optie om het vergrijzen tegen te gaan, is door het hout te verven. Hierbij moet u rekening houden met dat u het hout regelmatig bij moet werken.

Houten poort

Soorten houten poorten

Er zijn drie soorten houten poorten:

  • looppoort
  • draaipoort
  • schuifpoort

Looppoort

Dit is een poort waar geen auto’s doorheen kunnen. Voor de voortuin of achtertuin is deze poort heel geschikt, maar ook voor bijvoorbeeld in de wei. De afmetingen van de looppoort zijn meestal tussen de 1 en 1,5 meter breed en zo hoog als u zelf wilt. Voor een looppoort is een hangslot vaak voldoende en is geen automatisch slot nodig.

Draaipoort

Een draaipoort heeft één of twee openslaande deuren. De poort is meestal 3 meter of breder. Hiermee is de poort goed geschikt voor een oprit, zodat er auto’s doorheen kunnen rijden. De poort neemt wel veel ruimte in beslag. De poortdeuren zullen rond de 1,5 meter breed zijn en slaan dus ook hetzelfde aantal meters naar binnen of buiten. Een automatische bediening kan voor deze poort handig zijn en ook een alarmsysteem of intercom.

Schuifpoort

Zoals de naam al zegt schuift deze poort open. Het schuiven gaat naar één of twee kant(en). Bij een schuifpoort moet u rekening houden dat de poort ook ruimte vraagt naast de poort. Als de schuifdeur bijvoorbeeld naar links openschuift, moet aan de linkerkant evenveel ruimte beschikbaar zijn als de poortdeur breed is. De poort is geschikt voor auto’s en neem in de breedte meer ruimte in beslag dan de draaipoort. Maar voor en achter poort, heeft de poort nauwelijks ruimte nodig doordat de deuren openen naar de zijkant.Houten poort buiten

Poort automatisering

Als u graag van een afstand uw houten poort wilt openen, kunt u, uw poort laten automatiseren. Er bestaan verschillende soorten systemen. We maken onderscheid tussen:

  • ondergrondse systemen
  • bovengrondse systemen

De meest voorkomende soort is ondergronds. Hierdoor is het kastje, waar de apparatuur en bekabeling in zitten, niet zichtbaar.

Naast dat het gemak van een automatische poort fijn is, is het ook veiliger. Zo kunt u nooit meer de poort per ongeluk open laten staan. Automatische poorten schrikken ook inbrekers af, omdat zij deze systemen bijna nooit kunnen ontwrichten.

Houten poort: Beveiliging

Met het beveiligen van uw poort, kunt u uw terrein nog beter beschermen. Aan uw houten poort kunt u een camera of intercom bevestigen. Het voordeel van e
en camera is dat u eventuele inbrekers al kan snappen vóórdat ze uw huis binnenkomen. Maar ook schrikt een camera inbrekers af. Een dummy camera zou dus eventueel ook nog
geschikt zijn. Met een intercom kunt u ook altijd zien wie er aan uw poort staat. U kunt eerst zien wie de persoon is en dan beslist u of u de poort open doet.

Tip

Als u een houten poort aanschaft, vraag dan aan de leverancier specifiek of de bevestigingsonderdelen gemaakt zijn van roestvrijstaal. Onderdelen die gemaakt zijn van ijzer, staal of een verzinkt materiaal corroderen snel en veroorzaken moeilijk te verwijderen verkleuring in het hout. Kies daarnaast ook altijd voor gecertificeerd hout. Dit hout is duurzaam gekapt en dus niet zorgt voor ontbossing. Kijk naar keurmerken van FSC of PEFC, dan zit u altijd goed.

Composiet

Een alternatief voor de houten poort is een poort gemaakt van composiet. Composiet is een kunststof en is onderhoudsvrij. De poorten bestaan uit rijen met planken, waardoor het lijkt op hout. Een goed alternatief dus, voor als u hout geen fijn materiaal vindt. De kleur van composieten poorten is vaak antraciet, bruin of wit.

Bespaar op uw houten poort

Bent u van plan om een houten poort aan te schaffen? Verdiep uzelf dan eerst goed in de markt. Er zijn veel aanbieders die ieder weer andere kwaliteit leveren tegen wisselende prijzen. Om te voorkomen dat u straks teveel geld betaalt voor een poort, is het verstandig om offertes met elkaar te vergelijken. Door simpel, gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen kunt tot wel 40% besparen. Het aanvragen kost slechts een paar minuten van uw tijd. Vervolgens ontvangt u binnen 2 werkdagen tot wel 4 offertes van hekwerk specialisten in uw regio.