Tuinpoort

Een tuinpoort is een leuke en functionele toevoeging voor uw tuin. De tuinpoort beschermt uw tuin tegen vandalisme, maar zorgt er ook voor dat uw tuin een andere uitstraling krijgt. In dit artikel leest u alles over tuinpoorten.

Prijzen tuinpoort

De prijzen van tuinpoorten verschillen veel van elkaar. De prijzen hangen af van het materiaal, soort en de afmeting. Aan iedere variant hangt weer een ander prijskaartje. Hieronder geven we u een indicatie van de prijzen van een tuinpoort.

ProductHoutMetaalMontage
Tuindeur 100 x 60 cm€ 20 - € 100€ 95 - € 100€ 65 - € 130
Draaipoort 300 x 100 cm€ 250 - € 3000€ 455 - € 900€ 150 - € 190
Schuifpoort 300 x 100 cm€ 2200 - € 4500€ 1000 - € 2000€ 850 - € 1200

Wilt u bijvoorbeeld een witte, metalen sier tuindeur van 100 cm breed en 150 cm hoog? De prijs van deze tuindeur zal dan ongeveer € 250 zijn. Hierbij moet u de deur zelf monteren.

Of wilt u graag een dubbele draaipoort, van 350 cm breed en 125 cm breed, gemaakt van hout? Dan betaalt u, inclusief montage, ongeveer € 800. De prijzen van tuinpoorten lopen erg uiteen. Dit komt door het grote aanbod aan hekwerk specialisten die tuinpoorten leveren. U kunt daarom het beste gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en de prijzen vergelijken. Hierdoor kunt u op een klus van bijvoorbeeld € 500, tot wel € 200 besparen!

Tuinpoort

Een tuinpoort is een overkoepelende term voor verschillende poorten. We onderscheiden een drietal varianten:

Deze varianten kunnen ieder weer gemaakt worden van hout of een metaalsoort. Een tuinpoort kunt u plaatsen in bijvoorbeeld uw hekwerk, schutting of tuinscherm. Natuurlijk kunt u ook een poort gewoon los plaatsen op bijvoorbeeld uw oprit. Tuinpoorten worden vaak afgesloten met standaard hang en sluitwerk, maar u kunt ook complexere sloten laten monteren of zelfs uw poort laten automatiseren.

Tuinpoort

Houten tuinpoort

Houten poorten geven vaak een nostalgische, warme uitstraling. Een houten tuinpoort kan gemaakt worden van verschillende soorten hout. We onderscheiden hardhout en geïmpregneerd hout. Hardhout is zeer duurzaam hout en gaat langer dan 25 jaar mee, maar is wel 2 tot 3 keer zo duur als geïmpregneerd hout. Voor grote draai- en schuifpoorten wordt hardhout aangeraden, omdat deze poorten doorgaans veel te verduren hebben.

Hardhout

Bij hardhout kunt u denken aan houtsoorten zoals azobé en padoek. Deze houtsoorten hoeven niet bewerkt te worden. Deze houtsoorten bevatten van zichzelf al veel olie, waardoor houtrot haast niet voorkomt. Wel vergrijst hardhout binnen 1 jaar. Dit heeft echter geen invloed op de levensduur van het hout. Om vergrijzing tegen te gaan kunt het behandelen met een speciale olie of het hout schilderen. Bedenk wel altijd goed of het hout een keurmerk heeft. Zo weet u zeker dat het duurzaam gekapt is. Dit herkent u aan het FSC of PEFC logo.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout gaat minder lang mee dan hardhout, maar is wel goedkoper. Wanneer hout geïmpregneerd is, betekent dit dat het hout behandeld is met een zoutoplossing. Hierdoor wordt het hout bestendig tegen houtrot en schimmel. Dit hout verkleurt niet, maar u kunt het alsnog schilderen. Geïmpregneerd hout wordt vooral gebruikt voor tuindeuren en voetgangerspoortjes.

Metalen tuinpoort

Metalen poorten ogen elegant en licht en zijn bestand tegen weer en wind. Een tuinpoort gemaakt van metaal gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een houten poort. Een metalen tuinpoort kan gemaakt worden van ijzer of aluminium.

IJzer

Een ijzeren tuinpoort kan op twee verschillende manieren worden vormgegeven: strak of sierlijk. De spijlenpoort is de strakke variant en de sierpoort is, zoals de naam al doet verklappen, sierlijk qua vormgeving. IJzer moet voor gebruik wel eerst worden behandeld. IJzer is namelijk erg gevoelig voor roest. Om dit te voorkomen wordt het ijzer gedompeld in een zinkbad. Daarna wordt het ijzer eventueel nog gecoat. Coaten houdt in dat er verf, in een kleur naar keuze, in poedervorm op het ijzer wordt aangebracht. Daarna wordt het ijzer gebakken, de verf zit nu stevig vast aan het ijzer.

Aluminium

Het voornaamste voordeel van een aluminium poort, is dat het heel licht is. De poort is heel gemakkelijk te openen en te sluiten met de hand. Het aluminium hoeft niet bewerkt te worden, het is van zichzelf al bestand tegen roesten, rotten, kromtrekken en UV-straling. Aluminium is alleen niet geschikt voor sierpoorten, omdat er geen vormen in gesmeed kunnen worden, wat wel met ijzer kan.

Maatwerk

Naast de standaard modellen tuinpoorten, zijn tuinpoorten ook geschikt voor maatwerk, zodat het precies bij uw tuin of hekwerk aansluit. Naast de keuzes voor de afmetingen en het materiaal, kunt u ook vaak zelf ook het ontwerp maken. Als u het leuk vindt, kunt bijvoorbeeld uw naam of familiewapen in de poort terug laten komen. Daarnaast kunt u een tuinpoort in iedere gewenste kleur krijgen.

Plaatsen tuinpoort

De plaatsing en het monteren van een tuinpoort hangt af van het type poort en waar u deze heeft gekocht. Als u bijvoorbeeld bij de bouwmarkt een prefab looppoort koopt, zal u deze waarschijnlijk zelf wel kunnen plaatsen. Maar koopt u bijvoorbeeld een draaipoort bij een hekwerk specialist, dan is het verstandig om de poort vakkundig te laten plaatsen. Het is namelijk van belang dat de poort goed gemonteerd wordt, anders is het mogelijk dat de poort bijvoorbeeld scheef geplaatst wordt en sneller slijt.

Tuinpoort gazon

Industriële poort

Heeft u liever een wat grotere, stevigere poort voor het afsluiten van een doorgang van bijvoorbeeld een bedrijf? Dan is een spijlen schuifpoort wellicht iets voor u. Dit is een metalen poort die zeer stevig is. De poort biedt optimale bescherming tegen onbevoegden en kan extra beveiligd worden met puntenkammen en alarmsystemen.

Offertes vergelijken

Er zijn een groot aantal standaard modellen tuinpoorten. Deze zult u bij veel verschillende hekwerk specialisten treffen. Het nadeel is alleen dat al deze specialisten weer een andere prijs vragen. Om er snel achter te komen welke hekwerk specialist het voordeligst is, kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Binnen enkele minuten heeft u het formulier ingevuld en binnen 2 werkdagen ontvangt u tot wel 4 offertes. Zo betaalt u nooit te veel. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op uw tuinpoort!