Balustrade

Een balustrade biedt ontzettend veel mogelijkheden, voor binnen en buiten. Daar komt wel bij dat een balustrade aan een aantal voorschriften moet voldoen. In dit artikel leest u het allemaal.

Balustrade prijzen

De prijs van een balustrade hangt, naast de afmetingen, vooral af van het materiaal. Zo is een houten balkonhek veel goedkoper dan een roestvrijstalen balustrade. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende materialen en de bijbehorende hekwerk prijzen. Er kunnen nog extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld bevestigingsmateriaal.

ProductPrijs per 100 x 100 cm
Roestvrijstalen balustrade€ 115 - € 225
Kunststof balustrade€ 135 - € 245
Houten balustrade€ 65 - € 133
Glazen balustrade€ 60 - € 300
Aluminium balustradeongeveer € 100
Coatingongeveer € 55 per meter
Montage€ 20 - € 30 per meter

Heeft u bijvoorbeeld een balkon van 1 bij 3 meter en wilt u hier een kunststof balustrade omheen laten monteren? Dan zullen de totale kosten op ongeveer € 750 uitkomen. Als u in plaats van kunststof bijvoorbeeld en houten balustrade zou kiezen, komt u in totaal op € 525 uit, inclusief montage. De prijzen per balustrade verschillen dus. Naast dat de prijzen per balustrade soort verschillen, zijn de prijzen per hekwerk specialist ook anders. Als u een balustrade gaat aanschaffen is het daarom aan te raden eerst gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Wat is een balustrade?

Een balustrade, is een hek om uw balkon, dakterras, overloop of trap. Deze hekwerken zijn stevig en bieden u bescherming. Balustrades worden van verschillende materialen gemaakt zoals: hout, roestvrij staal of aluminium. Naast de materialen zijn balustrades er ook in verschillende stijlen. De hekwerken kunnen heel strak worden vormgegeven, maar ook juist heel klassiek. In dit artikel ligt de focus op balustrades voor het balkon.Balustrade

Voorschriften en vergunningen balkonhek

Een balkonhekwerk biedt in de eerste plaats veiligheid. Er zijn dan ook een aantal wettelijke eisen aan een balkonhek verbonden:

  • de minimale hoogte van een balkonhekwerk is 1 meter, als de afstand tot de grond naar het balkon minder dan 13 meter is
  • de minimale hoogte van een balkonhekwerk is 1,20 meter als de afstand van de grond tot aan het balkon meer dan 13 meter is
  • de afstand tussen de spijlen mogen in de hoogte en breedte samen niet meer dan 110 cm zijn. Als u een spijlenhekwerk heeft van bijvoorbeeld 100 cm hoog, mag de afstand tussen de spijlen dus niet meer dan 10 cm zijn.

Als u nog geen balkon of dakterras heeft, maar wel van plan bent om er een te bouwen moet u een vergunning aanvragen. Voor een balkon met een oppervlakte minder dan 2m² heeft u een lichte vergunning nodig en voor een balkon met een oppervlakte groter dan 2m² heeft u een reguliere bouwvergunning nodig. Een bouwvergunning vraagt u aan bij uw gemeente.

Mogelijkheden balustrade

Een balustrade biedt veel mogelijkheden en is dan ook goed geschikt voor maatwerk. Het hekwerk is verkrijgbaar in veel verschillende materialen en stijlen. De balustrade kunt u in bijna iedere wenselijke kleur laten coaten. Coaten houdt in dat er verf in de vorm van poeder op de balustrade wordt aangebracht. Vervolgens wordt de balustrade gebakken. De verf blijft hierdoor erg lang zitten. Door het plaatsen van een balkonhek kunt u uw huis een andere uitstraling geven. Als u uw jaren-dertig woning wat moderner wilt laten ogen, kunt u bijvoorbeeld een aluminium of houten balkonhekwerk nemen. 

Frans balkon

Haal de charme van Parijs in uw woning. Door het plaatsen van een Frans balkon kunt u een multifunctionele binnen-buitenruimte creëren. De grote deur zorgt voor veel licht en het Frans balkon zorgt ervoor dat de deur ook daadwerkelijk wagenwijd open kan slaan. Het Frans balkon kan zowel in klassieke als moderne stijl worden uitgevoerd.

Montage balustrade

Van alle hekwerk soorten is het bij een balustrade het belangrijkst dat de montage gedaan wordt door een hekwerk specialist. Het is van belang dat het hekwerk goed en stevig geplaatst wordt. U wilt immers niet dat als u tegen uw balkonhek leunt, u met balustrade en al naar beneden valt. Het is daarom niet aan te raden een balustrade zelf te plaatsen. Door een hekwerk specialist in te schakelen, kunt u erop vertrouwen dat het balkonhek goed gemonteerd wordt.

Balustrade glas

Panorama view

Wilt u geen hekwerk om uw balkon, maar iets anders? Dan kunt u een glazen balustrade nemen. Doordat er glas om uw balkon geplaatst wordt, lijkt het alsof er geen omheining is. Hierdoor creëert u een breed uitzicht, ook wel een panorama view genoemd. Als u liever wat meer privacy heeft, kunt u ook een balkondoek voor de glasbalustrade hangen.

Balustrade prijzen vergelijken

Gaat u een balustrade aanschaffen? Bedenkt u dan eerst dat er veel verschillende hekwerk specialisten zijn met uiteenlopende prijzen. Om de voordeligste hekwerk specialist te vinden, kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.U krijgt binnen 2 werkdagen maximaal 4 offertes toegestuurd. Door deze offertes naast elkaar te leggen, kunt u tot wel 40% op uw balkonhekwerk besparen.