Houten hekwerk

Een houten hekwerk is een hekwerk met een zachte uitstraling. Dit hekwerk is vooral geschikt voor de afrastering van uw voor- of achtertuin. In dit artikel komt u alles te weten over het houten hekwerk.

Prijzen houten hekwerk

De prijzen van houten hekwerken hangen vooral af van het materiaal. Standaard worden de hekken van geïmpregneerd hout gemaakt. Dit hout is prima als het hekwerk niet al te veel te verduren krijgt. De poorten worden gemaakt van steviger hout zoals eikenhout. De prijzen van de poorten zijn daarom ook hoger.

ProductPrijs
Tuinhek 100 x 60 cm€ 10 - € 80
Tuindeur 100 x 60 cm€ 20 - € 100
Draaipoort 300 x 100 cm€ 300 - € 3300
Schuifpoort 300 x 100 cm€ 2200 - € 4500
Montage
- hek per 10 m
- deur
- draaipoort
- schuifpoor

€ 15 - € 20
€ 65 - € 130
€ 150 - € 190
€ 850 - € 1200

Wilt u bijvoorbeeld een laag tuinhek om uw voortuin met een deurtje erin? Voor de omheining van een voortuin met een omtrek van 12 meter zal een geïmpregneerd houten hekwerk van 40 cm hoog met deurtje erin ongeveer € 143 kosten, inclusief montage.

Of wilt u een hardhouten rasterscherm in uw achtertuin waar u een hedera op laat klimmen? Voor een hardhouten rasterscherm van 180 x 180 cm en 5 hedera’s betaalt u ongeveer € 110, exclusief montage. Zoals u kunt zien, verschillen de prijzen per hekwerk soort en materiaal. Als u graag wilt weten hoeveel uw hekwerk zal gaan kosten, kunt u gemakkelijk, gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kiest u eenvoudig de goedkoopste hekwerk specialist uit.

Houten hekwerk

Hout wordt al eeuwen lang toegepast als bouwproduct, omdat het eenvoudig te bewerken is en lang mee gaat. Een houten hekwerk is over het algemeen gemaakt van geïmpregneerd hout. Dit betekent dat het hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot tegen te gaan. Een hekwerk van geïmpregneerd hout gaat 10 tot 15 jaar mee. De hekwerken kunnen ook worden gemaakt van hardhout zoals padoek. Deze houtsoorten zijn wel 2 á 3 keer zo duur als een geïmpregneerd houten hekwerk, maar het hekwerk gaat wel langer dan 25 jaar mee.

Een houten hekwerk biedt een lichte bescherming, tegen bijvoorbeeld honden en katten. De hekwerken zijn niet heel sterk, maar zijn wel prima geschikt voor een voor- of achtertuin. Ook wordt een houten hekwerk vaak geplaatst als afrastering op boerderijen en weilanden.

Houten hekwerk

Kleur

Houten hekwerken die gemaakt zijn van geïmpregneerd hout behouden vaak hun eigen kleur. Over het algemeen hebben deze een lichtbruine tint. Als u een poort of hekwerk van hardhout neemt, zal de kleur vergrijzen als u er niets aan doet. Dit vergrijzen komt doordat het hardhout niet is opgewassen tegen uv-straling. De straling heeft overigens geen invloed op de levensduur. Om toch de originele kleur te houden, kunt u het hout jaarlijks insmeren met olie. Dit olie bevat pigment, waardoor het hout niet kan verkleuren.

Als u uw houten hekwerk juist niet in een houtkleur wilt, kunt u het hekwerk schilderen. Houten hekwerken worden vaak wit geschilderd. Het hekwerk vraagt nu wel wat meer onderhoud, want het hek zal regelmatig moeten worden bijgeschilderd.

Typen

Houten hekwerken zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Zo kan het hekwerk verschillende patronen hebben. Een patroon in een hekwerk wordt ook wel een trellis genoemd. Bij patronen kunt u denken aan:

  • schaarhekwerk
  • kruishekwerk
  • rasterhekwerk
  • spijlenhekwerk

Door het patroon kijgt het houten hekwerk een hele andere uitstraling. Het hekwerk oogt nu een stuk klassieker en speelser. Naast de verschillende patronen in het hekwerk kunnen we ook nog onderscheid maken tussen open en gesloten hekwerken. Hekwerken met een patroon erin zullen vaak veel open stukken hebben, hierdoor heeft u minder privacy. Om deze hekken toch iets meer gesloten te maken, kunt u de hekwerken laten begroeien met bijvoorbeeld klimop. Er zijn ook houten hekken die helemaal dicht zijn. Deze hekwerken kunt u vergelijken met een houten schutting

Houten hekwerk

Poorten

Tussen uw hekwerk kunt u een houten poort plaatsen. Er zijn drie soorten poorten:

Voor een looppoort in uw houten hekwerk kunt u gewoon geïmpregneerd hout gebruiken, maar voor een draai- of schuifpoort kunt u het beste hardhout nemen. Poorten hebben immers veel te verduren en moeten daarom gemaakt worden van hout met een hoge kwaliteit. Als u een poort zou nemen gemaakt van geïmpregneerd hout, bestaat de kans dat het hout snel slijt en de poort kapot gaat.

Draai- en schuifpoorten zijn er in verschillende maten. De breedte van een draaipoort begint bij ongeveer 1,5 meter en de afmetingen voor een schuifpoort beginnen vaak bij 3 meter. Bij een draaipoort, ook wel inrijpoort, moet u er rekening mee houden dat er genoeg ruimte voor en achter de poort beschikbaar moet zijn. Bij een schuifpoort moet u er rekening mee houden dat er juist aan de zijkant, waar de poort openschuift, genoeg ruimte is om de deur te openen.

Heidemat

Is een houten hekwerk toch niet helemaal wat u zoekt? Dan kunt u misschien kiezen voor een heidemat. Een heidemat is gemaakt van dicht op elkaar geweven heidewortels. Doordat de heidematten, net zoals hout, van een natuurproduct zijn gemaakt, heeft het een warme, natuurlijke uitstraling. Bovendien hebben de heidematten een gesloten karakter, waardoor u veel privacy heeft. Een heidemat van 100 x 500 cm kost ongeveer tussen de € 20 en € 30.

Besparen op uw hekwerk

Wanneer u een houten hekwerk wilt aanschaffen, zult u merken dat er ontzettend veel aanbieders zijn. Zowel online als in de bouwmarkten worden er veel hekwerken aangeboden. De prijzen per aanbieder verschillen dan ook erg. Om snel een overzicht te krijgen van welke hekwerk specialist het goedkoopst is, kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Het invullen kost nog geen 2 minuten van uw tijd en u ontvangt vervolgens binnen 2 werkdagen tot maximaal 4 offertes van betrouwbare hekwerk specialisten. Met het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen. Op een houten hekwerk van bijvoorbeeld € 150 kunt u dan tot wel € 60 besparen!