Tuinhek

Met een tuinhek kunt u op een simpele manier uw tuin afbakenen, zonder dat het hek uw tuin domineert. Niet ieder tuinhek is hetzelfde, daarom bespreken we in dit artikel de voor- en nadelen van soorten tuinhekken en de prijzen.

Prijzen

Tuinhekken zijn er in verschillende prijsklasses. Bij een bouwmarkt is een tuinhek goedkoper dan bij bijvoorbeeld een hekwerk specialist, maar hier staat tegenover dat de kwaliteit bij een specialist vaak hoger is. Daarnaast weet u zeker dat uw tuinhek goed geplaatst wordt als u de klus uitbesteed aan een specialist. Hieronder ziet u de gemiddelde prijzen per product en materiaal.

HoutIJzerComposiet
Tuinhek 100 x 60 cm€ 10 - € 80€ 45 - € 100€ 30 - € 60
Tuindeur 100 x 60 cm€ 20 - € 100€ 94 - € 100€ 65 - € 200
Montage
- hek per 10 m
- deur

€ 15 - € 20
€ 65 - € 130

€ 15 - € 20
€ 65 - € 130

€ 15 - € 20
€ 65 - € 130

Wilt u om uw achtertuin een houten tuinhek met een lengte van 32 meter en hoogte van 80 cm met een deur erin? Dan betaald u ongeveer € 445, inclusief de montage. Per leverancier en winkel verschilt de prijs. Door eerst prijzen te vergelijken kunt u ditzelfde tuinhek wellicht voor maar € 265 kopen. Met het gratis en vrijblijvend aanvragen van offertes kunt u namelijk tot wel 40% besparen.

Tuinhek

Een tuinhek is een laag hek om uw voor- of achtertuin. De hekken hebben over het algemeen een hoogte van tussen de 60 en 120 cm. Met dit hek kunt u op een vriendelijk ogende wijze uw tuin afbakenen. De hekken beschermen uw tuin en verkleinen de kans op inbraak. De hekken zijn vaak gemaakt van hout, ijzer of composiet. In het hek kunt u een deur plaatsen. Dit zijn vaak eenvoudige klapdeurtjes, met of zonder hangslot. De voordelen van een tuinhek zijn:

  • verkrijgbaar in veel soorten en kleuren
  • lage prijs
  • zelf te monteren
  • oogt vriendelijk
  • beschermt uw tuin en huisHouten tuinhek

Houten tuinhek

Voor tuinhekken is hout het meest gekozen materiaal. Hout is relatief goedkoop en heeft een fijne uitstraling. Tuinhekken worden gemaakt van geïmpregneerd tuinhout. Dit betekent dat het hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot te voorkomen. Houten tuinhekken vergrijzen over het algemeen niet. Het is ook mogelijk om uw tuinhek te verven in een kleur die u mooi vindt. U moet er dan wel rekening mee houden dat u het schilderwerk regelmatig bij moet werken.

IJzeren tuinhek

IJzeren hekwerken zijn er in 2 varianten: spijlen- en sierhekwerk. Een spijlenhekwerk is wat moderner dan een sierhekwerk. Een sierhekwerk is erg klassiek en biedt veel mogelijkheden. U kunt dit helemaal zelf ontwerpen. IJzeren tuinhekken vragen weinig onderhoud, mits deze gecoat zijn. Coaten houdt in dat er poederverf op het hek wordt aangebracht en deze vervolgens gebakken wordt. De verf zit nu zo goed aan hek vast, dat het er haast niet meer af kan. Bijna alle kleuren zijn mogelijk.

Composieten tuinhek

Composiet is een kunststof. Dit materiaal is zeer stevig en van licht gewicht. Als composiet nog in vloeibare vorm is, kunnen haast alle vormen en patronen in het matriaal gemaakt worden. Composieten tuinhekken hebben daarom vaak ook houtpatronen in de planken. Hierdoor lijkt het hek qua uitstraling op een houten tuinhek maar heeft het alle voordelen van een composiet hekwerk. Composieten tuinhekken worden meestal verkocht in de kleuren antraciet, bruin of wit.

Tuinhek

Doe-het-zelf

Van alle soorten hekwerken is een tuinhek het gemakkelijkst te plaatsen. Het hekwerk wordt daarom ook verkocht bij bouwmarkten. Een tuinhek kunt u zelf plaatsen, maar dan moet u wel enig verstand hebben van het plaatsen van hekken. Als u niet zo handig bent, kunt u het tuinhek het beste laten plaatsen door een specialist. Het hek staat dan in een keer goed en het bespaart u vele uren ploeteren. Als u het toch zelf wilt plaatsen, kunt u het beste eerst even zoeken naar tips en intstructiefilmpjes.

Hoog hek

Als u een tuinhek te laag vindt, kunt u gaan voor een dubbelstaafmat hekwerk. Dit hekwerk is hoger en steviger dan een tuinhek, maar ziet er nog wel vriendelijk uit. Om het dubbelstaafmat hekwerk wat meer bij de tuin te betrekken, kunt u het hekwerk mooi laten begroeien met kleurrijke bloemen, zoals een klimroos.

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Op de markt worden veel tuinhekken aangeboden. Door het grote aanbod is er veel verschil in kwaliteit en prijs. Over het algemeen levert een hekwerk specialist tuinhekken met de hoogste kwaliteit. Zij zijn immers in hekwerken gespecialiseerd. Als u graag een nieuw tuinhek wilt voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, is het slim om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Dit doet u door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Dit formulier heeft u binnen enkele minuten ingevuld. Binnen twee werkdagen ontvangt u tot maximaal 4 offertes van hekwerk specialisten uit uw regio. U kunt rustig de offertes met elkaar vergelijken en de aanbieder uitkiezen die het beste bij uw past. Mocht er geen geschikte specialist bij zitten, dan is dit geen probleem. U zit immers nergens aan vast.